Home » SOS EARTH – 99% weerbaar

SOS-EARTH-2017-Concordia-Enschede-©Hilbrand-Bos-(3)Met SOS EARTH – 99% weerbaar nodigt documentaire theatermaker Petra Ardai het publiek uit voor een fictieve reis naar Mars. De zaal is het ruimteschip, de voorstelling de reis. De context: de aarde is niet meer leefbaar, wij moeten samen op Mars een nieuw leven beginnen. Naast Ardai zijn dichter en songwriter Jörgen [UNOM] Gario en musicus Bart de Vrees de reisbegeleiders van dit experiment in de zomer van 2018.

Ondersteund worden zij en het publiek op deze onzekere reis door een zeer bekwame ‚Commissie‘, bestaand uit 11 mensen die daadwerkelijk uit hun land gevlucht zijn en in Nederland leven. Zij zijn niet fysiek aanwezig, maar omdat hun bijdrage op een grote video installatie gedeeld wordt, vormen zij een belangrijk onderdeel van de voorstelling.

Door de subtiele inbedding van de video-installatie in de voorstelling wordt voor het publiek een ongekende realiteit voelbaar: wat betekent het voor je als mens, als je op staande voet je thuis achter je moet laten en een compleet ongewisse toekomst tegemoet treed? Uit welke materie is je individuele weerbaarheid gemaakt die je gaandeweg moet ontwikkelen om te overleven en een menswaardig nieuw bestaan op te bouwen? En welke rol speelt de gemeenschap?


SOS EARTH – 99% weerbaar is 5 – 12 augustus te zien in Café IK op De Parade Utrecht


FEATURING ‘DE COMMISSIE’


Antonije Nino Žalica, Firoez Azarhoosh, Riham Makieh, Vera Illés, Kibret Mekonnen, Meroon Tesfai Keleta Sengal, Zina Abboud, Bassel Heidar, Hoseb Assadour, Adel Al Baghdadi, Sarah Al Nouimi.
PERS OVER SOS EARTH – 99% weerbaar


            ‚De inzet om door middel van een gezamenlijk verhaal tot nieuwe inzichten te komen die vervolgens ook handzaam zijn in de werkelijkheid, is bewonderenswaardig (…)


Sander Janssens op Theaterkrant.nl


             ‚TG Space lukt het om het publiek bij een moeilijk onderwerp te betrekken. Marsreizigers zijn we, in SOS Earth, een groepje uitverkoren pioniers dat de toekomst van de mensheid moet zekerstellen.


            In een losse, vaak geestige vertelstijl loodsen Petra Ardai en Claudio Ritfeld ons door de negen maanden durende ruimtereis, op video geflankeerd door vluchtverhalen van echte migranten.


            Roerend is het slot waarin het publiek zich moet verplaatsen in de rol van nieuwkomer bij een vreemd volk (marsmannetjes, in dit geval). Hoe treed je dat tegemoet? We moeten op zoek naar verbindende, ontwapenende, universeel gedeelde waarden. Woensdag was het antwoord: met zachtheid en gezang.***


Herien Wensink // Volkskrant 1 augustus 2017SPEELLIJST


Ondertussen Amsterdam 8 juni 2017 (open rehearsal)


Arti et Amicitiea 21 mei 2017 (open rehearsal)


Over het IJ festival, Amsterdam, 15 – 23 juli 2017 (première)


Concordia, Enschede, 18 oktober 2017


Stadskantoor Utrecht (Theater Kikker), 17, 19 oktober2017


De Parade Den Haag, Utrecht en Amsterdam, juli- augustus 2017


Corrosia Theater, Expo & Film, Almere 17 mei 2018


Maaspodium, Rotterdam, 30 mei 2018


 


SOS EARTH op De Parade. Claudio Ritfeld & Petra Ardai Foto: Remco Zwinkels


CREDITS


Petra Ardai: concept, regie, tekst en spel, Jörgen [UNOM] Gario: dichtkunst, muziek en spel, Modar Salama: percussie, soundscape en spel, Bart de Vrees: sound design, Marieke Nooren: dramaturgie, Patricia Ribas: video en editing; Lehel Kovács: grafisch ontwerp, Marta Pisco: regie-assistentie en vormgeving, Irene Noordkamp: zakelijke leiding, Mascha Ihwe‘: PR & outreach / Raoul Baeten en Marco Chardon: techniek


Met dank aan: Rozi Szeleczki, Glenn Venghaus, Panni Pintér, Hilde Tuinstra, Zsófi van Loo, Maja Coric, Marieke Wesselink, Jeroen van Rooij and Claudio Ritfeld.


SOS EARTH -99% weerbaar  is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSBfonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds en BMP/ Ongekend Bijzonder.